Вибрати категорію
21 серпня 2023

Коли садити пізню капусту

Зміст статті:

Якщо ви хочете взимку насолоджуватися смачною та корисною капустою, то краще вирощувати пізні сорти, які зберігаються до самої весни. А як це зробити ми розповімо далі.


kapusta1-min.jpg

Товари з цієї статті

 

Пізня капуста: терміни посадки та догляду


Терміни посадки пізньої капусти на розсаду трішки відрізняються від термінів для ранньої. На півдні цю капусту можна вирощувати навіть безрозсадним способом, а ось в інших регіонах потрібно подбати про якісну розсаду. Насіння висівається в квітні. Якщо ви обираєте кінець місяця то можна навіть одразу посіяти у відкритий грунт під плівку.

В будь-якому випадку необхідно подбати про якісне насіння. Капуста не дуже вибаглива культура, але важливо дотримуватися агротехники вирощування, і важливий момент коли садити насіння пізньої капусти на розсаду. Якщо посієте занадто рано, то буде ще не час висаджувати до відкритого грунту, а якщо посіяти надто пізно, то не буде гарного врожаю. Отож, оптимальній термін в залежності від сорту капусти 20 числа квітня.


Капуста пізня

Валентина F1

Адаптор F1

Гарантія F1

Агрессор F1

Білосніжка

Бригадир

Амагер F1

Харківська зимова

Цетуріон F1

І говорячи про пізні сорти капусти, не варто забувати про пекінську . Її також вирощувати починають в кінці травня – початку червня. Це капуста яка любить прохолодні дні та гарний полив.

Підводячи підсумок, можна сказати що у пізньої капусти терміни посіву значно відрізняються від посіву інших овочів. При цьому це ніяк не позначається на врожаю.

 

Оптимальний термін для посадки пізньої капусти


До відкритого грунту розсаду висаджують в середині травня в стадії гарного саджанця з 5-6 листочками. До посадки розсаду необхідно «закалити», тобто потроху виносити на свіже повітря та сонце і постійно збільшувати час перебування там.


kapusta4-min.jpg


Після посадки розсаді потрібен гарний полив. Тай взагалі полив потрібен на протязі всього вирощування, це запорука гарних голівок у капусти. Важливо не заливати, щоб голівки не тріскали, а лише добре зволожувати грунт.

Капуста може страждати кореневим гнилями, щоб цього не було грядки готують наперед. По можливості ще з осені. Вносять золу та компост.


Яка температура потрібна для зростання пізньої капусти


Якщо ви визначилися з насінням капусти, обрали сорт чи гібрид, то час зайнятися посівом насіння. Коли сіяти пізню капусту ми відповіли вище, час розібратися з питанням як сіяти.

Для посіву нам підійдуть спеціальні касети для розсади, пластикові контейнери чи навіть ящики встелені плівкою. В залежності від того, скільки розсади вам потрібно. Далі касети наповнюють родючим грунтом та готують насіння.

Для крощої всхожості насіння капусти початку занурюють в гарячу воду на 15 хв, а потім в холодно на декілька годин. Можна також використати спеціальний розчин для стимулювання проростання, які продаються в магазинах. Насіння не заглиблюють надто глибоко, орієнтовно на 10 мл.

Ідеальна температура для проростання вдень +20, вночі допустима температура +9/+10 градусів по Цельсію. Перше підживлення розсади капусти роблять після появи перших двох листків. В якості добрив найкраще використовувати мінеральні комплекси, органіка може викликати певні проблеми, такі як чорна ніжка та гниль.


Хіти продажу в магазині

Умови вирощування пізньої капусти


kapusta3-min.jpg


Коли саджати пізню капусту у відкритий грунт? Після того, як капуста сформувала 5-6 повноцінних листків її можна висаджувати на грядку. Для цього обирають пасмурний день або обирають пізню, вечірню годину.

Відстань між кущами повинна становити не менше 50-60 см для повноцінного росту, міжряддя не менше 60 см.


Як доглядати пізню капусту


Після посадки капусті потрібен гарний полив, якщо є можливість, то рекомендується використовувати крапельний полив. Після вкорінення можна використовувати мінеральні добрива для овочів.

Не забувайте постійно оглядати грядки на предмет появи шкідників, особливо слимаків, так як вони дуже люблять смакувати листочками. Якщо ви помітили білокрилку або попелицю одразу використовуйте спеціальні препарати, тому що вони можуть звести до нуля ваші зусилля по вирощуванню. По мірі росту капусту поливають раз на тиждень.


kapusta2-min.jpg


Гарні сусіди для капусти кріп та полин, вони будуть відлякувати шкідників.

Збирання врожаю відбувається аж в жовтні, коли кочани дозріли. Рослину виривають з коренем та відправляють на зберігання в сухе та холодне приміщення. Врожай пізньої капусти може зберігатися до весни.

Користуються попитом після прочитання
Ключові слова: Овочі Город
Чесні думки наших клієнтів Оцінити статтю
Наскількі публікація корисна?
Натисніть на зірку, щоб оцінити!
Середня оцінка 5/5. Кількість оцінок 1
  • Л
    Лідія 28.08.2023
    Дякую за статтю. Ви завжди намагаєтеся навчити своїх клієнтів тому, що знаєте самі, дати корисні, цікаві та вчасні поради. У своїй статті про капусту ви згадали її гарних сусідів. Користуючись нагодою, дуже прошу вас надрукувати статтю, в якій був би зібраний досить поглиблений матеріал про хороших та поганих сусідів усіх овочевих культур; про їхніх попередників. Є така інформація також про дерева, кущі, ягідні культури. Хотілося б, щоб це все було при купці, а не збирати на просторах інтернету ... Буду вам дуже вдячна. Що до капусти, то у мене останні роки з нею дружба не складається. Страшна спека всі мої труди пускає на смарку. Води йде багато, а толку ніякого. Вірішила, що простіше її купити, ніж без толку коло неї копошитися.
    Відповісти